Thursday, 6 October 2011

Tcs paper


Hiii...

This is Nitin Verma (CSE) from Meerut Institute of engineering & technology, Meerut. The TCS had conducted  Campus recruitment drive on 10th and 11th September  2011.

600 students appeared for the aptitude test and 279 students cleared the aptitude test, out of which 163 got selected including 25 toppers from each branch. Aptitude Test was quite easy one . It was taken online using TOUCHSTONE software. I solved 35 questions out of 35. The cut-off went nearly about 29-30.Most of the questions were from previous placement papers. All the questions were of quantitative (Some of the logical reasoning too) type. 35 questions were there. 1 mark for each right question and 1/3 negative for each wrong answer. The time was 80 minutes.

It had 4 Rounds.

1. Aptitude test
2. Technical Round
3. Managerial Round
4. HR Round.

The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many lines of code can be written by 72 programmers in 72 minutes?

(a) 72
(b) 432
(c) 12
(d) 144
Ans. c
(This question is 2 times repeated in my question paper)
A circular dartboard of radius 2 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle.  What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?
a) 0.75  b) 1 c) 0.25  d) 0.5
Ans: 0.25

3. Planet Fourfe resides in 4-dimensional space and thus the currency used by its residents are 3- dimensional objects. The rupee notes are cubical in shape shile their coins are spherical. However the coin minting machinery lays out some stipulations on the size of the coins.

A.  The diamere of the coins should be at least 64 mm and not exceed 512mm.
B.  given a coin the diameter of the next larger coin is at least 50% greater.
C.  the diameter of the coin must always be na integer.

You are asked to design a set of coins of different diameters with thers requirements and your goal is to desigh as many coins as possible. How many coins can you design?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6

Ans: 6


4. There are two boxes, one containing 24 red balls and the other containing 38 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box the probability of getting a red ball is maximized. This maximum probability is
.50
.39
.69
.19
Ans- 69
(½*1) + (1/2*23/61)=84/122=app. 69

5. Subha patel is an olfactory scientist working for internation flavors and fragrances. She specializes in finding new scents recorded and reconstituted from nature thanks to living flower technology she has extracted fragraned ingredients from different flowering plants into bottles labeled citrus lilac, woody, anisic and casis . she has learned that a formula for a perfume is acceptable if and only if it does not violate any of the rules listed: if the perfume contains citrus, it must also contain anisic, and the amount of anisic must equal the amount of lilac. Woody cannot be used in combination with anisic. Anisic cannot be used in combination with casis. If the perfume contains casis, the amount of casis must be greater than the total amount of the other essence or essence used. Which of the following could be added to and unacceptable perfume consisting of two parts woody and one part casis to make it acceptable?
1. Two parts woody
2. One part lilac
3. One part citrus
4. Two parts casis

Ans: Two parts casis


6. The citizens of planet Oz are 3 fingered and thus have developed a number system in base 3. A certain street in Oz contains 100 buildings numbered from 1 to 100. How many 3’s are used in numbering these buildings? Express your answer in base 10.

Ans:   2n=6
For 1-1000, ans will be 3n*n

7. A man jogs at 6 mph over a certain journey and walks over the same route at 4 mph. What is his average speed for the journey?
a) 2.4 mph
b) 4.8 mph
c) 4 mph
d) 5 mph
Solution: Average speed=(2*x*y)/(x+y)

8. A scientist was researching on animal behavior in his lab. He was very interested in analyzing the behavior of bear. For some reason he travelled 1mile in north direction & reached at North Pole. There he saw a bear. He then followed the bear around 1 hr with a speed of 2km/hr in east direction. After that he travelled in south direction & reached at his lab in2 hrs. Then what is the color of the bear?
a) White
b) Black
c) Gray
d) Brown
Solution is: White. above all the matter is nonsense

9. Six friends decide to share a big cake. Since all of them like the cake, they begin quarreling who gets to first cut and have a piece of the cake. One friend suggests that they have a blindfold friend choose from well shuffled set of cards numbered one to six. You check and find that this method works as it should simulating a fair throw of a die. You check by performing multiple simultaneous trials of picking the cards blindfold and throwing a die. You note that the number shown by the method of picking up a card and throwing a real world die, sums to a number between 2 and 12. Which total would be likely to appear more often – 8,9 or 10?
a) 8
b) All are equally likely
c) 9
d) 10
Solution: a
Calculate how many times 8,9,10 will come when we throw 2 dice, and answer

10. Anoop managed to draw 7 circles of equal radii with their centres on the diagonal of a square such that the two extreme circles touch two sides of the square and each middle circle touches two circles on either side. Find the ratio of the side of the square to radius to the circles. You may assume that squate toot of 2 is 1.4
(a) 13.90 :1 (b) 10.40 :1 (c) 11.80 :1 (d) 15.90 :1

Ans: b
Let the radius of circle be r
let the side of square be a
then diagonal of square= a*sqrt(2)
This diagonal length = 12*r + 2r * sqrt(2)
(because the extreme circle's radius is perpendicular to side of square.)
Thus we get

12*r+2r*sqrt(2)=a*sqrt(2)

r(6*sqrt(2)+2)=a

r/a=1/(6*sqrt(2)+2)

Thus ratio: r:a = 1:(6*sqrt(2)+2)

Ans: (6*sqrt(2)+2):1

11. For the king’s revelry 6 barrels of beer have b een ordered . howerver, it was found that one of them is poisoned. The poison takes effect even if consumed in the tiniest amount after 14 hours. Yhou need to find within 24 hours the poisoned barrel and have at your disposal some beer guzzling mice. The smallest number of mice required to find the poisoned barrel is
1) 2
2) 1
3) 4
4) 3

hint: 2^n> no of barrels ans:3

12. Given a collection of points P in the plane a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line; i.e the pint lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P) . The maximum value of n1(P) over all configurations P of 15 points in the plane is
1) 5
2) 10
3) 15
4) 9
Ans: 15(Same as given number of points)

13. The pacelength P is the distance between the rear of two consecutive footprints for men the formula n/P=190 gives an approximate relationship between n and P where n= number os steps per minute and P= CX in meters. Bernard knows his Pace Length is 104cm the formula applies to Bernards walking. Calculate Bernards walking speed in kmph.
Ans- 12.33
Formula- X*P*P*60/10^7 where x=n/P

14. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare I the other. The hare starts after the tortoise had coveredc 1/7 of its distance and that tooo leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor shoul the hare increase its speed so as to ties the reace?
8
41.00
56
7
Ans: 1/7, 1/8
7*8=56
56-7=49
49-8=41
49*41/7^2=41.00

15. Mr bean visited a magic shop and bought some magical marbles of different colours along with other magical items. While returning home whenever he saw a coloured light he took out marbles of similar colours and counted them. So he counted the pink coloured marbles and found that he has bought 25 of them . then he counted 10 green marbles and then 32 yellow marbles. He later counted 30 purple coloured marbles with him. But when he reached a crossing, he looked at a red light and started counting red marbles and found that he had bought 34 red marbles. As soon as he finished counting, it started raining heavily and by the time he reached home he was drenched. After reaching home he found that the red, green, and yellow marbles had magically changed colours and became white, while other marbles were unchanged . it will take 1 day to regain its colo9urs, but he needs to give atleast one pair of marbles to his wife so as to ensure that there is atleast one pair of red, yellow and green marbles?
70
42
68
40

Ans: 34+32+2=68

16. There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of 1 liter every hour in A, it gets filled up like, 10, 20, 40,80, 160…..in tank B. 1/16 th of the tank B is filled in 4 hours. What is the time to fill the tank fully?

a) 4
(b) 8
(c) 5
(d) 7
Ans – b

17. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 20. For all values of n from 1 to 20. Statement n says 'At least n of the statements on this sheet are false.' Which statements are true and which are false?
(a) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
(b) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
(c) The first 6 statements are true and the last 6 are false.
(d) The first 13 statements are false and the last 13 are false.

Ans. c

Note: For this type of Questions, follow this:
--At least- I'st half are true, Last half are false
--Exactly- Last second one is true or (N-1)th Statement is true
--Almost- All are true.


18. 33 people {a1, a2, …, a12} meet and shake hands in a circular fashion. In the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, …, {a11, a12}, {a12, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is

(a) 12
(b) 10
(c) 18
(d) 11
Ans. d
hint: ceiling[N/3]

19.        After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?
                 a) 1/12  b)  12/212  c) 11/12  d)  0
0

If one letter is in wrong envelope, the letter corresponding to that letter will also be in wrong envelope.

) For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A's chances of winning.
 20.  Let's assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?
                    a) 2/3  b) 4/9  4) 1/9  5) 5/9
Paul picks A with the same probability as A’schances of winning
So probability of picking a winner = prob picking of ghana * ghana winning + prob picking of bolivia * bollivia winning
= 2/3 * 2/3 + 1/3 * 1/3
= 5/9


21) Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression
                                               N = 9 + X + Y - Z
where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
  a) 27    b)  0.0  c) 20  d)18
First Read the question carefully, According to the given question all the numbers will be decided by alok and first 2 would be put by bhanu whereas alok will put the 3rd one.
So for getting maximum alok will tell 7 as the first Number
two cases arise
1) if bhanu will put this number as Z then 9, 9 will be the next 2 number. and 9+x+y-z = 20
2) if bhanu will put this number X, then alok will tell 4 or 5 as next number.
if bhanu will put 4 or 5 as Z then alok will put 9 as Y. So N will be
9+x+y-z= 9+7+9-4 = 21 OR 9+7+9-5 = 20

IF bhanu will put 4 or 5 as Y then alok will put 0 as Z
9+x+y-z = 9+7+4-0 = 20 OR 9+7+5-0 = 21

So if both are playing with there best effort then 9+x+y-z will be 20

20 is the correct answer

X+Y-Z=11
X-Y-Z=2
X*(Y-Z)=18
Just add it.
 22)Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 20 coins are stacked one above the other. One of them is a special (gold) coin and the rest are ordinary coins. The goal is to bring the gold coin to the top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack.
                          Alice starts and the players take turns. A turn consists of moving the coin on the top to a position i below the top coin (0 = i = 20). We will call this an i-move (thus a 0-move implies doing nothing). The proviso is that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2-move, on subsequent turns neither player can make a 2-move.
                          If the gold coin happens to be on top when it's a player's turn then the player wins the game. Initially, the gold coinis the third coin from the top. Then Alice has no winning strategy.                    
                                 a)In order to win, Alice's first move should be a 0-move.
                                 b)In order to win, Alice's first move should be a 1-move.
                                 c)In order to win, Alice's first move can be a 0-move or a 1-move.
                                 d) alice has no winning strategy.
Ans- b

23  ) Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is
  a) 4  b) 1   c)3  d)2
Ans- a

24)  Alok is attending a workshop "How to do more with less" and today's theme is Working with fewer digits . The speakers discuss how a lot of miraculous mathematics can be achieved if mankind (as well as womankind) had only worked with fewer digits.The problem posed at the end of the workshop isHow many 5 digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4?
Can you help Alok find the answer?
  a) 3125  b) 500  c) 375 d)  625
Ans- 625

25 ) On planet zorba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 8 years after the ice melts, tiny plantoids called echina start growing on the rocks. echina grows in the form of a circle and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula  
d = 4 * v (t - 8) for t = 8
where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast.
Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as 8mm. How many years back did the solar blast occur?
                                a) 24  b) 12  c) 8  d) 16
Ans- 24

26) The difference between the ages of two of my three grandchildren is 3. My eldest grandchild is three times older than the age of my youngest grandchild and my eldest grandchild’s age is two years more than the ages of my two youngest grandchildren added together. How old is my eldest grandchild?

a)13
b)10
c)15
d)20


ans:c
youngest be x , then eldest = 3x.
3x = y + x + 2 => y = 2x -2
so ages are 3x , 2x-2 and x respectively.
also difference between two of the child's ages is 3
so 2x-2 -x = 3=> x = 5 , so 3x = 15
hence option 3


27) The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many programmer can write 72 lines of code in 72 minutes?

calculate that by chain rule…its easy.

28) Fermat’s Last Theorem is a statement in number theory which states that it is impossible to separate any power higher than the second into two like powers, or, more precisely- If an integer n is greater than 2, then the equation a^n b^n = c^n has no solutions in non-zero integers a, b, and c. Now, if the difference of any two numbers is 9 and their product is 17, what is the sum of their squares?
a.43
b.45
c.98
d.115
ANS: d
29) .A sheet of paper has statements numbered from 1 to 30. For all values of n from 1 to 30, statement n says "At most n of the statements on this sheet are false". Which statements are true and which are false?

a) All statements are true.
b) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
c) All statements are false.
d) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.

Ans- a

30) .A hollow cube of size 5 cm is taken, with a thickness of 1 cm. It is made of smaller cubes of size 1 cm. If 4 faces of the outer surface of the cube are painted, totally how many faces of the smaller cubes remain unpainted?
a) 800
b) 500
c) 488
d) 900

ans:c
side of cube = 5 cm
its thichness = 1 cm
so volume of outer cube = 5*5*5
volume of inner cube = 3*3*3
volume of the hollow cube = 5*5*5 - 3*3*3 = 98
so total no of small cubes of the size 1 cm = 98/1*1*1 = 98
we know a cube has 6 faces so total no of face = 98*6 = 588
one surface of outer cube contains a total of 25 surface of smaller cube , so when 4 surface of outer cube is painted total no of surface of small cubes i.e supposed to be painted is 4*25 = 100
so the total no of surfaces of small cube that will be remained unpainted is 588-100 = 488


31) .. A lady has fine gloves and hats in her closet- 18 blue, 32 red, and 25 yellow. The lights are out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the difference between a hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove. How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color?
a)50 b)8 c)60 d)42
ans:60
There can be lots of logic for this, but approach the simplest one so that we approach to one of the solutions. Suppose the lady first picks 32 Red gloves, and then 24 Yellow gloves. The next pair she pics will be one Yellow and One Blue which does not make a pair. The next two will be blue gloves. So she make a total of 32+24+1+1+2 = 60 picks.


32) . One day Rapunzel meets Dwarf and Byte in the Forest of forgetfulness. She knows that Dwarf lies on Mondays, Tuesdays and Wednesdays, and tells the truth on the other days of the week. Byte, on the other hand, lies on Thursdays, Fridays and Saturdays, but tells the truth on the other days of the week. Now they make the following statements to Rapunzel – Dwarf: Yesterday was one of those days when I lie. Byte: Yesterday was one of those days when I lie too. What day is it?

a]Thursday
b]Tuesday
c]Sunday
d]Monday
ANS::
Thursday
Explanation :
On Thursday, Dwarf says truth. i.e Yesterday(Wednesday) was one of those days when I lies. Its true.
On the other hand, On Thursday, Byte lies. i.e Yesterday(Wednesday) was one of those days when I lie too. Its a lie.... So both satisfied. Hence its Thursday.



33) The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries ans also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How many lines of code can be written by 72 programmers in 72 minutes?

(a) 72
(b) 432
(c) 12
(d) 144

34). 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?
A. All suspects are lying.
B. leftmost suspect is guilty.
C. leftmost suspect is guilty

(a) A only
(b) A and C
(c) A and B
(d) B only

ans: not sure.
I got only this ans wrong.

35) John buys a cycle for 31 dollars and given a cheque of amount 35 dollars. Shop Keeper exchanged thecheque with his neighbor and gave change to John. After 2 days, it is known that cheque is bounced.Shop keeper paid the amount to his neighbor. The cost price of cycle is 19 dollars. What is the profit/lossfor shop keeper?
a)loss 23 b)gain 23 c)gain 54 d)Loss 54
Ans- a
Solution: loss =change of money given to john(4$)+actual cycle cost 19$=23$ loss

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Results were declared at 7 pm that day. Test was 1t 11 am.
254 had cleared the test out of 600.
Next day
Technical and managerial
There were 7 panels for 279 students.i was 24th In 1st panel.
The interviewer in that panel was taking app. 30 min time for each student.
I was called at 7 pm and was waiting from morning .
I  opened the door . may I come in sir
Interviewer- Pls come in.
Me- Gudevng sir.
Him- Gudevng . Pls sit. So u r nitin , rite ?
Me- yes sir,
Him- ok nitin. Why do you want to join TCS ?
Me- told
Him-what are your fav subjects ?
Me- C and data structure sir.
Him- what is dynamic memory allocation ?
Me- told
Him- difference between calloc and malloc ?
Me- told
Him- tell me one more diff.
Me- told
Him-what is heap ?
Me- told
Him- what are pointers?
Me- told
Him- then he gave me a problem on pointer.
Me- I took 2 min and solved that.
By that time he was smiling and said nitin I am very happy with your performance.
I want to see u in our company and from my side u are selected.
Me- are you sure sir ?
Him- yes
And then he shook hands with me.
Technical over.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Then I was sent outside to wait for my name to be called for HR.
After 25 min  my name was called.
I opened the door. A lady was sitting there.
May I come in mam
She- pls
Me- Gudevng mam
She- Hi
She- Why tcs ?
Me- told the same ans. Because I have great thirst to come in It company is TCS is my dream.
She- tell me abt your family background.
Me- told .
She-ur hobbies
Me- told
She- what are your extra curricular activities?
Me- told.
She- do you have any geographical constraint>
Me- no mam
She- tcs can check your certificates. There should not be any false one.
Me- of couse mam you can check.
She- ok thanx nitin . you can go
Me- thank you mam.
It was over at near 9 pm.
Then results were announced at 11 pm.
And there I was , at TCS and I was so happy.
Meet you in tcs.
All the best guys..